google_new_logo_270x102_270x102 Google je predstavio open-source video format nazvan WebM, Mozilla i Opera su obećale podršku tehnologiji u svojim preglednicima a potporu će pružiti i YouTube.

WebM projekat je posvećen razvoju visokokvalitetnih otvorenih video formata za web koji su besplatni i dostupni svima,

kaže se na WebM web stranici.

Još se ne može pretpostaviti koliko će Google imati uspjeha u širenju WebM no tvrtka ima velike web ambicije, snažan brand, veliki utjecaj kroz popularnost YouTube-a i duboke džepove kao pomoć u slućaju pravnih prijetnji WebM projektu.

VP8 i WebM specifikacija je objavljena 19. svibnja 2010 godine i mi želimo da ohrabrimo svakoga da ih koristi za razvoj aplikacija. Google, Mozilla i Opera daju potpunu potporu WebM projektu u svojim preglednicima i svim videima koji su 720p ili veći upload-ovani na YouTube nakon 19. svibnja biti će kodirani u WebM kao dio svog HTML5 eksperimenta.

kažu u Google-u.

webm_logoFormat se temelji na tehnologiji VP8 koji je Google kupio od On2 Technologies u veljači. Također se koristi Ogg Vorbis audio tehnologija iz Xiph.Org Zaklade. "Codec" tehnologije za kodiranje i dekodiranje videa se natječu oko H.264, oblik koji Apple i Microsoft preferiraju, ali on dolazi u licenciranu naknadu i ograničenja koja ga udaljavaju od open-source software-a. Google je izdao WebM software developer kit, licencni vodič, izvorni kod, i FAQ.

U svom On2 Technologies stjecanju, Google je ustvrdio da je "visoko kvalitetna video kompresija treba biti dio web platformi." (Google je u procesu kupnje i drugog poduzeća, Global IP Solutions sa povezanim tehnologijama za videokonferenciju kao i VoIP).

Danas je Adobe Flash dominantan igrač za rukovanje web-videom. Apple, Mozilla, Microsoft, Google i Opera, žele da ugrade video direktno u web-stranicu bez plug-inova kao što je Flash kroz novi HTML5 video specifikacije.

HTML5 ne navodi određeni codec, a browseri se ne slažu oko toga koji je najbolji. Microsoft i Apple su veliki ljubitelji H.264. Mozilla i Opera nisu, oni vole open-source Ogg Theora codec, koji se temelji na VP8 prethodniku VP3. Googleov Chrome podržava oboje i Ogg Theora i H.264.

Jedna od velikih prednosti H.264 na tržištu je hardverska podrška. To znači da čipovi mogu dekodirati video direktno d aim ne treba softver za to a to je i proces koji je sporiji i troši puno više energije.

Brojni izvori govore o tome da Google planira objaviti hardversku podršku za VP8. Ako je to istina i ako VP8 može da uradi ono što se tvrdi da može, onda postoji mogućnost da VP8 ozbiljno izazove H.264 tijekom vremena ako Google obezbjedi dovoljno hardverske podrške. Ako se to dogodi, možemo vidjeti napuštanje H.264 ako Google pristupi tržištu ispravno. Bez hardverske podrške, VP8 može proći dobro, ali nikada neće poremetiti H.264,

rekao je Dan Rayburn Frost & Sullivan analitičar i izvršni potpredsjednik StreamingMedia.

Video streaming se komplicira oko patenata. Mozilla-im top odvjetnik tvrdi da Ogg Theora je sigurna za korištenje u odnosu na patente. No, Microsoft baca sumnje na Ogg Theora, dok Apple izvršni direktor Steve Jobs navodno razmatra patent napad na open-source video kod.

Microsoft je vlasnik patenta H.264 licenciranog od strane grupe koja se zove MPEG LA kojoj je Microsoft platio više nego dvostruko u MPEG LA za H.264 licencna prava, kažu u kompaniji.