blockbuster_aug10 Blockbuster Video je najpoznatije mjesto za unajmljivanje filmova diljem SAD-a. Kada je popularnost online download-ovanja glazbe počela da gasi glazbene prodavnice, bilo je jasno da su Blockbuster-ovi dani odbrojani. Ti dani za giganta unajmljivanja videa i igrica su izgleda došli, prema nekim navodima Blockbuster se sprema da proglasi bankrotstvo za par tjedana.

Prema navodima nekoliko ljudi upoznati sa situacijom, Blockbuster rukovoditelji su se sastali sa šest velikih holivudskih studija kako bi ih upozorili na “unaprijed planirani” stečaj tvrtke koji treba da se dogodi negdje u rujnu.

Blockbuster-ov za svoj pad može djelomično da okrivi porast online rent-by-mail usluge koju nudi Netflix ili GameFly. Ostali servisi, kao što je Redbox, koji korisnicima omogućuje iznajmljivanje DVD-a za 1 dolar, na prikladno postavljenim kioscima, su također nestali pod naletom velikih igrača. Blockbuster je pokušao reagirati na ove konkurente pokretanjem i online i kiosk usluga, ali to očito nije bilo dovoljno da se spase jedna takva veličina kakva je Blockbuster.

Glavna prednost Netflix-a u poređenju sa Blockbuster-om je njegova online streaming sposobnost. Netflix pretplatnici mogu strimovati filmove i TV emisije izravno na bilo koji od brojnih uređaja, uključujući uređaje iOS, konzole za igranje i umrežene BluRay playere. Dok Blockbuster korisnici imaju mogućnost trampe diskova u trgovinama, nemogućnost strimovanja bilo kakvog sadržaja je dugo bila boljka u poslovanju Blockbuster-a.

DVD-ovi polako postaju prošlost. To se već dogodilo ss glazbom. Nije daleko dan kada će se prestati kupovati kopije filmova, Blockbuster-ova veličina je jasan pokazatelj da taj dan samo što nije došao. Netflix je shvati ovo tako da je to razlog zašto želi da napusti skupi koncept rent-by-mail i u potpunosti se usredotoči na strimovanje sadržaja.

Međutim, dok se širokopojasna brzina ne poboljša da može da se strimuje BluRay kvalitet, i dalje će biti posla za fizičko unajmljivanje diskova kao i za prodavače.

Ostaje da se vidi može li se Blockbuster izvući iz bankrota kako bi opstao još malo duže na tržištu koje definitivno izumire.