Google je objavio da je kupio tvrtku Widevine, specijaliziranu za rješenja vezana uz zaštitu autorskih prava i sigurnu distribuciju sadržaja digitalnim putem.

WidevineHomepage

Tvrtka Widevine, koja je specijalizirana za “DRM, video optimizaciju, digitalnu zaštitu od kopiranja, i uvjetovani pristup ” od sada će biti u vlasništvu Google-a.
Widevine postoji od 1999 godine, a u neke od njenih klijenta spadaju AT&T, Best Buy, Blockbuster, Dish Network, LG, Motorola, NBC.com, Netflix i Samsung.

Inače, tražilica Google je još uvijek jedna od najpopularnijih načina za pretragu piratskog sadržaja. Zbog toga je Google najavio da će u roku 24 sata reagirati na zahtjeve za uklanjanje sadržaja koji je zaštićen autorskim pravima sa svojih stranica. Također navodi da će poboljšati i nadzor piraterije na oglašivačkoj mreži AdSense. Google se odlučio na ovu borbu protiv piraterije nakon što se našao pod sve većim pritiskom medijskih tvrtki da napravi mnogo više u borbi protiv ilegalnog dijeljenja datoteka.

Naime, sa ovom kupovinom, Google sve više ulazi na područje distribucije digitalnih sadržaja putem svojih usluga YouTube i Google TV, te će mu u tomu sigurno dobro doći jedna tvrtka poput Widevine koja je specijalizirana na području zaštite i sigurnosti distribucije sadržaja.

Uslovi ove kupovine nisu još objavljeni a biti će veoma interesantno vidjeti kako će to sve Google da integrira.