internet-zarada-onlinetrziste Microsoft adCenter je poput Google AdWords, ima proširenu mrežu web sajtova koji koriste Bing-ove rezultate pretrage kao svoje uključujući i vaše adCenter PPC oglase. Ovi sajtovi čine ono što adCenter naziva Syndicated Search Partners (udruženi partneri za pretragu). Ako nemate uvid u izveštaj koji uključuje i partnere pretrage postoji dobra šansa da gubite novac. Znači, ili gubite novac zato što vam se promet ne konvertuje ili gubite novac jer niste maksimalizovali potencijal svog PPC kanala.

Ne tako davno, Microsoft adCenter je objavljivao oglase samo na onom što je Microsoft-ovo vlasništvo i što je vlasništvo njegovih partnera. Nije se mogao dobiti pojedinačni izveštaj pretrage partnerskih sajtova a i da je moglo, verovatno da ne bi bio od posebne koristi zbog malog obima. Onda je došla alijansa sa Yahoo-om koja je sve njegove partnere za pretragu dodala u ovaj miks. Sa alijansom dolazi i do poboljšanja izveštavanja i uvida u Syndicated Search Partners.

Pronađi partnere pretrage u Publisher Performance Report

Doći do izveštaja o udruženim partnerskim sajtovi za pretragu nije lako uraditi ali svakako da vredi truda. Logujte se na vaš adCenter račun i idite na karticu Izveštaji. Sa padajućeg menija Izveštaja izaberite Publisher Performance. Takođe ćete morati da odlučite da li ćete da pregledate podatke sa nivo naloga, kampanje ili grupe oglasa. 

1

U zavisnosti od performansi vašeg naloga (ili vremenskog perioda za koji se odlučite u izveštaju), pokretanje Publisher Report-a može da potraje nekoliko minuta.

Kada je učitan, nemojte da vas zavara njegov izgled. Na prvi pogled, ovaj izveštaj izgleda kao Placement Performance izveštaj za Content Network, ali u stvari to nije.

Sledeće što trebate jeste da download-ujete ovaj izveštaj tako da možete da ga vidite u tabeli.

2

Sada možete da sortirate izveštaj i manipulišete njime kako bi iz njega mogli da vidite tačno ono što vas zanima.

Koristite filter funkciju programa Excel (ili koji program već koristite) kako bi filtrirali kolonu Website URL sa tekstom “Bing”, tako da vam se pokazuju samo rezultati za “Bing i Yahoo”.

Ovo su vaši tradicionalni rezultati pretrage. Ako bi se vratili na prvobitnu tabelu i u filter uneli da ne sadrži “Bing”. Tada će vam se pokazati svi Syndicated Search Partners. Sada imate mogućnost da uporedite performanse Pretrage sa udruženim partnerskim sajtovima. U mnogim slučajevima možda ćete otkriti da vam partnerski sajtovi dovode veliki promet ali koji se ne konvertuje dobro.

Promenite svoja podešavanja distribucije

Ovo dovodi do konačnog dela ove slagalice. Kako promeniti podešavanja distribucije kako bi ograničili adCenter promet samo na Pretragu ili Syndicated Search Partners?

Prvo, ova promena je napravljena na nivou oglasne grupe. Možete da izaberete i manipulisanje distribucijom oglasa u početnom interfejsu, ali ćete biti primorana da menjate svaku oglasnu grupu jednu po jednu. Da bi ste ubrzali ovaj proces, koristite Microsoft adCenter Desktop alat, sa kojim možete izvršiti promene distribucije odjednom za sve vaše oglasne grupe.

Ako idete preko početnog interfejsa, idite na oglasnu grupu koju želite da promenite i kliknite na dugme Promeni postavke. Isod naziva oglasne grupe možete videti liniju koja kaže Distribucija oglasa. Kada kliknete na link za izmenu, biće vam ponuđene opcije prikaza oglasa na sledeći način:

  • Sve Bing i Yahoo mreže za pretragu i udruženi partneri za pretragu
  • Samo Bing i Yahoo web sajtovi
  • Samo Bing i Yahoo udruženi partneri za pretragu

3

Koristeći Microsoft alat, otiđite na oglasne grupe i izaberite one oglasne grupe koje želite da izmenite. Pogledajte prema donjem delu ekrana i videćete padajući meni sa oznakom Network Distribution. Ovde možete odabrati koji od tri podešavanja vam odgovara.

4