windows-phone-7-logo Gledajući kako smartphone tržište izgleda danas, teško je povjerovati da Microsoft, koji je još uvijek potpuno nova smartphone platform, može postati druga platform po veličini u roku od četiri godine.

Android-ov trenutni udio na tržištu je 39,5%. Iza njega slijedi Symbian na 20,9%, treći je iOS sa 15,7%, četvrti je BlackBerry sa 14,9% dok je na petoj poziciji Windows Phone 7 i Windows Mobile sa 5,5%. Na “ostale” (u koje spadaju HP-webOS, Linux, i ostali) otpada oko 3,5% tržišta.

Android je spreman da preuzme poziciju lidera na tržištu smartphone operacijskih sustava,

priopćio je Ramon Llamas, viši analitičar istraživanja u IDC-ovom Mobile Devices Technology i Trends timu.

U naredne četiri godine, IDC očekuje dramatiče promjene do kojih će doći uglavnom zbog dogovora kompanija Nokia i Microsoft, da Nokia odbaci Symbian i preuzme Microsoft WP7 platformu. Do 2015 godine, prema IDC, ovako će da izgleda smartphone tržište:

  • Android s 45,4%.
  • Windows Phone 7 i Windows Mobile s 20,9%.
  • iOS sa 15,3%.
  • BlackBerry sa 13,7%.
  • Symbian sa 0,2%.
  • Ostali s 4,6%.

Vrlo interesantan je pad Symbian-a na tržištu na kojem je bio dominantna platforma veći dio desetljeća pa prema predviđanjima kategorija “ostali” će imati čak 23 puta više korisnika od njega do 2015 godine. Sa današnjim udjelom na tržištu od 20,9%, platforma će pasti na poražavajućih 0,2% u 2015 godini.

WP7 će imati srazmjeran rast sa sadašnjih 5,5% na 20,9% u 2015 godini. Pretpostavka je da će Symbian korisnici rado da se pretvore direktno u Windows Phone korisnicike. Pretpostavka je vrlo upitna ali vrijeme će pokazati njenu točnost.

Do pokretanja sustava Windows Phone 7 prošle godine, kompanija Microsoft je konstantno gubila tržišni udio, dok su drugi operativni sustavi donosili nova i privlačna iskustava. Novi savez donosi hardverske sposobnosti kompanije Nokia i Windows Phone diferenciranu platformu. Očekujemo da će prvi uređaji ove alijanse da se pojavi na tržištu u 2012 godini a do 2015 godine, IDC očekuje da će Windows Phone postati broj 2 operacijski sustav u svijetu, odmah iza Google Android-a,

naglašava Ramon Llamas.

Međutim, Microsoft jeste velika kompanija ali da bi postal svijetska broj 2 smartphone platforma trebat će mu mnogo više nego što je to činio do sada. U skoro šest mjeseci koliko je WP7 dostupan, nije uspio napraviti neki značajan prodor u prodaji. U stvari, kompanija Microsoft nije daa nikakve podatke o tome koliko je WP7 uređaja prodato. Također, 5,5% udjela na tržištu koje Microsoft trenutno ima predstavlja i WP7 i stare sustave Windows Mobile 5.x te 6.x, koji se još uvijek prodaju. Nadalje, Microsoft je loše prošao i sa ažuriranjem sustava smartphone platforme koje se odgađalo gotovo dva mjeseca. Stvari ne idu baš glatko za Microsoft tako da će imajući ove činjenice na umu biti izuzetno teško posjedovati 20,9% tržišta za četiri godine.