Google je predstavio način na koji možete da razgovarate sa vašim browser-om, sve dok je taj browser, Chrome. Chrome je objavio stabilnu verziju speech-to-text funkcije, koja je funkcionalna, ali tek treba da bude široko primenjena.

speechinput-googletranslate

Pre svega, budite sigurni da koristite Google Chrome11 verziju i da imate mikrofon. Dalje, morate da dođete do sajta koji podržava novi govorni API. Trenutno, to je ograničeno na Google Translate, koji je i sam ograničen na engleski jezik. Dok programeri ne počnu da primenjuju ovu novu funkciju, ograničeni ste na Translate.

Dakle, postavi Google Translate na engleski, a zatim kliknite na mikrofon koji se pojavljuje u donjem desnom uglu polja za unos. Izgovorite rečenicu koju želite prevesti. Kada završite, Google će automatski uradit prevod. Takođe, možete da koristite opciju Listen (sa desne strane polja za tekst), da bi čuli kako prevod zvuči.

Trenutno, postoje neke nezvanične opcije za igranje sa speech-to-HTML API. Sajt Web2Voice je inplementirao osnovnu YouTube kompatibilnost koristeći novi speech API. Kliknite na ikonu mikrofon i recite: "Green Lantern trailer," i pokrenut će se potraga trailera za taj film. Da biste pauzirali trailer, kliknite i kažite "Stop". Da biste nastavili, kliknite na dugme i recite "Play".

Ovo nije zvanična implementacija, jer će se ona pojaviti na sajtu YouTube. Ali ovo svakako daje odličan pokazatelj mogučnosti speech API.ja . Nažalost, morate da kliknete na mikrofon svaki put kada dajete komandu.

Ove će verovatno biti izuzetno korisna funkcija u okviru predstojećeg Google Chrome OS, a sigurno je da će joj programeri nači još mnogo primena.