orig_20100915184753 QR kod u zadnje vrijeme privlači sve više pažnje na sebe kao vrlo pametan način za povezivanje mobilnih korisnika sa online digitalnim sadržajem. Postoji priličan broj vrlo kreativnih implementacija QR koda u cilju promocije i mobilnog marketinga. Možete ih postaviti gdje god je tiskanje moguće, pa čak i na mjesta gdje nije. Mnogi su postavljali pitanje, da li su QR kodovi hir ili marketinška genijalnost? Što god vi mislili o njima, nema sumnje da je njihova primjena u ekspanziji a inovativnost u pogledu mjesta postavljanja QR kodova su zbilja sjajna, Nekoliko zanimljivih mjesta na kojima su QR kodovi postavljani su: na zidu zgrade, na majici, tetovaža i ostalo.

Spomenimo nekoliko stvari koje marketeri treba da znaju o QR kodovima:

QR kod je 2D Barkod
QR kod je enkodirana barkod slika nalik labirintu. Za razliku od 1-dimenzionalnog UPC koda, 2-dimenzionalne barcode pohranjuje podatke u oba smjera i može biti skeniran vertikalno ili horizontalno, kako bi se dekodirao.

1d-versus-2d-barcode

2D Barkodovi mogu sadržavati mnoštvo podataka
Tradicionalni 1D barkod (UPC/EAN) pohranjuje do 30 brojeva, dok 2D barkod (QR) može pohraniti do 7.089 brojeva. QR kodovi, pored brojeva, mogu pohraniti i druge podatke:

  • Text
  • Hyperlink
  • Telephone number (Phone call)
  • SMS/MMS message
  • Email (Send message)
  • Contact entry (vCard or meCard)
  • Calendar entry (vCalendar)

QR nije jedini tip 2D barkoda
Najpopularniji 2D barkod formati su QR kod, DataMatrix, ScanLife EZcode i Microsoft Tag. Postoji nekoliko ključnih razlika u ovim formatima. ScanLife EZcode i Microsoft Tag su formati koji se mogu dekodirati samo sa alatima kompanija, dok su QR i DataMatrix formati otvorenog standarda.

2d-barcodes-qr-datamatrix-ezcode-tag

Google Trends analiza 2D barkodova pokazuje da je “QR kod” daleko najpopularniji i da je sam naziv, QR, postao zajednički naziv koji se koristi za referencu 2D barkoda.

Alati za generiranje i čitanje 2D barkodova su besplatni
Alati su dostupni na skoro svim mobitelima. Za pokretanje 2D barkod kampanje morat ćete imati sljedeće:

  1. 2D barkod generator (web servis)
  2. 2D barkod čitač (Mobile App)
  3. [Opcionalno] 2D barkod za upravljanje/alat za praćenje (web servis)

Generatori:

Različiti generatori imaju različite značajke. Odaberite generator sa mogućnostima za:

  • Format koda (npr. QR, EZcode, Tag, itd.)
  • Pohranu podataka (npr. hypervezu, meCard, SMS, itd.)
  • Izlaz (npr. boja, veličina, tip datoteke za preuzimanje, itd.)

QRstuff.com je sveobuhvatan QR generator koji pružanje razne varijante za pohranu sadržaja, boja, veličina i izlaznih opcija. ScanLife generator kreira svoj vlastiti EZcode ali i QR i DataMatrix format. Microsoft Tag generira samo Tag.

Napomena: Za generiranje koda na ScanLife ili Microsoft Tag sajtu, prvo ćete morati kreirati račun. (Tag zahtijeva osobne podatke poput datuma rođenja, spol, itd.)

Čitači:

Microsoft Tag i ScanLife EZcode mogu biti dekodirani samo sa svojim aplikacijama. Zbog otvorenog standarda QR kod se može dekodirati sa mnogim aplikacijama za čitanje barkodova. (DataMatrix obično je podržana na većini QR čitatelja.)

Sljedeći 2D barkod čitači rade na većini mobitela.

image
RedLaser i AT&T Code Scanner također imaju Geolocation mogućnosti za usporedbu cijena.

Alata za praćenje analitike skeniranja
Za sveobuhvatano praćenje skeniranja, morat ćete koristiti barkod generator alat koji uključuje analitiku praćenja. (Ovi alati nisu nezavisni.) Neki alati za upravljanje će samo pratiti broj skeniranja, dok će drugi pružiti detaljne podatke kao što su demografija, ponovna skeniranja, geolokacija i još mnogo toga. Prikupljena analitika ovisi o aplikaciji koja se koristi za skeniranje, tako da se rezultati, prikupljeni sa različitim aplikacijama, mogu razlikovati.

Ovi alati su relativno jeftini a mogu se pronaći i besplatni. Alati koji se plaćaju obično podrazumjevaju da imaju besplatnu probnu verziju a naknada se temelji na broju skandiranja.
Evo nekoliko 2D barkod alata za praćenje i upravljanje:

2D barkod sadržaj treba da osigura posebnu vrijednost za korisnike
Kad već skeniraju barkod, korisnici imaju znatno veće očekivanje o tome koji će se sadržaj pojaviti na njihovom zaslonu. Nagradite korisnika s popustima, ekskluzivnim sadržajem ili korisnim savjetima relevantnim za kontekst koda. Razmislite o scenariju koji iskorištava značajke smartphone uređaja (e-mail, SMS, telefonski poziv, video, mape, aplikacije, itd.) kako bi se uštedjelo korisničko vrijeme.

Na primjer, uključujući QR kod na posjetnicu koji linkuje na meCard, je znatno lakše nego da korisnik ručno ulazi u zapis kontakta.