webm_logo Svi novi video snimci koji se postavljaju na YouTube sada će biti prekodirani u WebM video format. WebM je open-suorce medijski format namenjen za web video i audio. Njegova otvorenost dopušta svakome da poboljša format i njegove integracije, što naravno, rezultira boljim iskustvom za korisnike u budućnosti.

Prekodiranje svih novih videa, koji se dodaju na YouTube, u WebM je veoma važan prvi korak nakon kojeg će uslijediti i prekodiranje cjelokupnog YouTube video kataloga u ovaj open source format. S obzirom na masivnost YouTube-a, gotovo 6 godina svakodnevno video sadržaj se učitava na YouTube, tako da je jedan ogroman video katalog čije prekodiranje zahtijeva dosta posla i vremena, navodi YouTube.

YouTube također navodi da su do sada već prekodirali video sadržaj koji ima 99% gledanosti na njihovom web sajtu ili gotovo 30% svih videa, u WebM format. Kako se navodi, fokus je prvo na najgledanijem video sadržaju na saju, a YouTube je napravili veliki napredak sa svojom Cloud orjentisanom infrastrukturom za obradu video sadržaja koja maksimizira učinkovitost obrade i prekodiranja bez zaustavljanja. Ovaj proces se odvija na način da, kada dođe do prevelikog broja upload-a i počne da dolazi do zauzeća servisa, aktivira se dodatna procesorska snaga koja se fokusira na novi upload a u situaciji kada ima manje uploada, ovaj Cloud automatski se prebacuje na prekodiranje nekih starijih YouTube videa u WebM.

Cilj YouTube-a je da njegov video sadržaj bude univerzalno dostupan, tako da će nastaviti i dalje da podržava H.264, kao važan video codec na YouTube-u ali će također i dalje raditi na razvoju vlastitog HTML5 video player-a koji je trenutno opt-in trial i možete ga probati ovdje.