arm-processor ARM Holdings se nada da će se u borbi sa Intel-om izboriti za dominaciju na tržištu prijenosnih računala i da će se u više od polovice svih tablet-a, mini-prijenosnih računala i drugih mobilnih računala prodatih u 2015 godini, biti ARM bazirani procesori, izjavio je predsjednik kompanije ARM, Tudor Brown.

Britanska kompanija, koja je licencirala svoj dizajn za korištenje u čipovima koje prave kompanije kao što su Samsung i Nvidia, vjeruje da će ovaj veliki rast zanimanje potrošača za tablet uređaje također dovesti i do velikog porasta njihovog udjela na tržištu. Chipovi temeljeni na ARM tehnologiji već se nalaze u većini vodećih tablet-a, uključujući Apple iPad, Samsung Galaxy Tab i Motorola Xoom.

Danas imamo oko 10 posto udjela na tržištu prijenosnih računala. Vjerujemo da će do kraja 2011 godine ovaj tržišni udio iznositi oko 15 posto a do 2015 godine, očekujemo da će naš udio na tržištu prijenosnih računala iznositi više od 50 posto,

priopćio je Tudor Brown, predsjednik kompanije.

ARM čipovi su sastavni dio većine smartphone uređaja koji se prodaju danas a njihovi procesori se također mogu naći i u većini standardnih mobilnih telefona.

Najveći svjetski proizvođač čipova, Intel, ostao je zatečen naglom popularnosti tablet uređaja, koje je izazvao Apple iPad, te u zadnje vrijeme pokušava to da nadoknadi. Očekuje se da će Intel krajem ovog tjedna na Computex show koji se održava u Taipei, predstaviti svoj najnoviji pokušaj osvajanja smartphone tržišta sa čipom kodnog naziva Medfield.

Šanse kompanije ARM na tržištu prijenosnih računala naglo su porasle u siječnju kada je izvršni direktor kompanije Microsoft, Steve Ballmer, izjavio da će sljedeća verzija operacijskog sustava Windows biti dostupna u verziji koja radi na ARM čipovima.

Novi ARM procesor najavljen u rujnu prošle godine, Cortex A15, obećava pet puta bolje performanse od trenutnih smartphone procesora, sa istim utroškom energije. Prvi prototip čipova temeljenih na A15 dizajnu mogu se očekivati krajem godine. A15 je trenutno baziran na 32 nm ili 28 nm proizvodnom procesu, izjavio je Tudor Brown.