turkey Hiljade Turaka protestovalo je juče i na ulicama i online protiv nove Internet kontrola koju je predložila Vlada Turske.

Kontrole će zahtevati od korisnika da izabere jedan od četiri filtera pre nego što pristupi Internetu, navode tamošnji mediji. Porodica, deca, domaće ili standardni filteri će rezultirati različitim nivoima filtriranje. Prema navodima, spisakovi sajtova koji će biti blokirani od strane svakog filtera će biti tajni.

Nova pravila koja dolaze od Turskih vlasti zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije (BTK) , stupaju na snagu od 22. avgusta ove godine.

Ove mere su potpuno kršenje i Evropske konvencije o ljudskim pravima i Turskog Ustava. Svakome bi treba biti zagarantovana prava na neograničen pristup Internetu,

navodi se u izjavi Reportera Bez Granica, datoj početkom meseca.

Turska Vlada je u aprilu odustala od plana da filtrira sadržaj na osnovu 138 ključnih reči i odlučila se za ovaj način cenzure.

Na nekim internet sajtovima, korisnici su poslali video snimke koje je rekao su marš u nedelju na trgu Taksim u Istanbulu.

Korisnici su sumnjičavi da će BTK filtrirati sajtove čak i kada je standardna opcija je izabrana. BTK nije mogla biti odmah postignut za komentar.

U peticiji na Avaaz.org, forumu za mobilisanje podrške po ovom pitanju, BTK je pozvan da povuče sve propise koji se tiču filtriranje sadržaja za Internet korisnike u Turskoj i momentalno ukinu nova "Pravila i procedure na bezbedno korišćenje Interneta ".

Prema novim pravilima, BTK bi imao potpunu kontrolu nad blokiranjm Internet stranice u filterima, koje bi mogao dodavati ili uklonjati bez znanja korisnika, što mu daje moć da zabrani na hiljada web sajtova bez ikakvog razloga. Na ove napade BTK odgovara da oni porodicama pružaju veoma važan servis, i dodaje da su filteri već dostupni za preuzimanje.

Nakon revizije Američkog zakona o Internet cenzuri i nastojanja EU da donese nešto slično u svojoj Direktivi o Privatnosti, virtuelnog Šengen prostoru i ostalom sada i ostale zemlje pokreću vlastite filtere za cenzuru Interneta.

Kakav nas Internet čeka u budućnosti ostaje da se vidi.