Google AdWords konstantno eksperimentira sa novim oblicima, boljim ciljanjem oglasa i drugim načinima kako bi i Google i svi njegovi oglašivači zaradili još više novca. Najnoviji eksperiment je ugrađeni Ad SiteLinks, koji automatski povezuje dijelove teksta vašeg oglasa sa podstranicom unutar vašeg web sajta.

Kako SiteLinks radi

Kao što se može vidjeti iz gornjeg primjera, koncept ovog novog formata oglasa je jednostavan: dobivate dodatni link na drugu lokaciju koja nije zadana odredišna URL adresa. Vi zapravo i ne prolazite kroz stvaranje složenog skupa HTML koda za ovakav oglas već se samo prijavite za Ad SiteLinks.

Vi kreirate normalni AdWords oglas nakon čega Google izvršava podudaranje teksta u oglasu sa vašim SiteLinks tekstom i ugrađuje hipervezu na dijelove vašeg oglasa. To će se dogoditi samo ako se ispoštuju sljedeći uslovi:

  • Vaš SiteLinks tekst je izuzetno relevantan za korisnički upit.
  • Vaša reklama se pojavljuje iznad rezultata pretraživanja.
  • Ne ispunjavate uvjete za SiteLinks format od jednog ili dva retka.

Postavljanje SiteLinks-a

Google je ovo implementirao jer može da usmjerava ljude na dublje stranice vašeg sajtu sajta koje bi mogle biti relevantnije i koje bi mogle dovesti do akcije korisnika. Također je predviđeno da se vaš CTR poveća kada se ugrađeni link pojavi. Evo kako da se prijavite:

  1. Prijavite se na AdWords kao i obično.
  2. Idite na kampanju u koju želite dodati SiteLinks ekstenziju.
  3. Idite na karticu “Settings” (Postavke) i nađite “Ad extensions” (Ekstenzija oglasa).
  4. Na poruci koja ukazuje da možete upravljati svojim ekstenzijama pomoću ekstenzije oglasa, kliknite na hiperlink “Ad extensions tab”.
  5. Bit ćete preusmjereni na postavke ekstenzije oglasa za trenutnu kampanju. Ova kartica će sada biti dostupna u ovoj ali i svim ostalim kampanjama.
  6. Ispod kartice imena vidjet ćete red koji počinje s “View”. Kliknite na “View” i odaberite “Sitelinks Extensions”.
  7. Kliknite na gumb “New extension” (odmah ispod “View”).
  8. Ispunite tekst linka i URL.
  9. Kliknite “Save”.

To je sve što je potrebno. Google će sada davati vaše linkove kao ugrađeni, jedanolinijski ili dvolinijski format, te će vam pružiti specifične analize za CTR, CPC i druge pojedinosti vezane za vaš SiteLinks.