warning Apple je lansirao update za Snow Leopard koji upozorava korisnike da su preuzeli lažni Mac sigurnosni softver. Kompanija navodi da osim upozorenja korisnicima, update i čisti već zaražene mašine.

Chet Wisniewski, bezbednosni istraživač Britanskog Sophos-a, potvrdio je da ovaj update upozorava korisnike kada pokušavaju da preuzmu neki od lažnih MacDefender antivirusnih softvera.

Update koji se pojavio juče označen kao 2011-003, dodaje novu definiciju u engine za osnovnu antivirus detekciju ugrađen u Mac OS X 10,6, poznat kao Snow Leopard. Ovim update-om je povećana frekfencija sa kojom operativni sistem proverava nove definicije, pa će sada to da se obavlja na dnevnoj osnovi.

Ukoliko korisnik preuzme neku od varijanti MacDefender-a koristeći Safari, iChat ili Mail, koji je Mac-ov email klijent, Snow Leopard će prikazati poruku na ekranu koja glasi "…(naziv datoteke) će oštetiti vaš računar. Trebalo bi da ga premestite u Otpad".

Podrazumevano dugme "Premesti u smeće" (Move to Trash) će deponovati malware u otpatke.

Francuski sigurnosna kompanija Intego je početkom maja prva upozorila korisnike na MacDefender, kao prvi profesionalno urađen “scareware“ koji cilja Mac. Od tada, pojavilo se nekoliko varijanti uključujući i jedan nazvan MacGuard koji za instaliranje ne zahteva lozinku.

Jednom instaliran, ovaj lažni antivirus program počinje da sa pop-up prozorima upozorava korisnika da je zaražen i da treba da plati za registraciju ovog lažnog antivirus programa. MacDefender od korisnika zahteva od 60 do 80 dolara za registraciju.

Ovaj Apple update je dostupan samo onima koji koriste operativni sistem Snow Leopard a može se preuzeti sa sajta kompanije ili instalirati koristeći integrisano dugme za update. Takođe,  možete pročitati i kako manuelno ukloniti lažni antivirus program MacDefender.