Kupnja proizvoda a potom njihova prodaja po višoj cijeni je jedan od osnovnih modela za posao. Drop shipping je oblik ovog modela poslovanja u kom kupac vama plaća za proizvod a vi onda njegove detalje prosljeđujete proizvođaču proizvoda koji onda taj proizvod dostavlja izravno kupcu. Vaša zarada je razlika u cijeni koju vam je kupac platio i veleprodajne cijene proizvoda koju nakon prodaje plaćate proizvođaču.

Prednosti Drop shipping modela
Zbog strukture drop shipping-a, postoji niz prednosti nad drugim poslovnim modelima. Te prednosti se ogledaju u tome da ne morate da ulažete u kupovinu proizvoda, vi ih prvo prodate pa potom plaćate. Nema ulaganja u skladišni prostor jer se proizvodi nalaze kod proizvođača. Ne mislite o isporuci proizvoda jer o tome također brine proizvođač kome dostavljate podatke o kupcu. S drop shipping-om, možete da poslujete s gotovo bilo gdje gdje imate Internetsku vezu, što znači da možeteda putujete i radite a da vaš posao ne trpi zbog toga. Također, vaše prilagođavanje uslovima na tržištu je mnogo lakše nego što je to slučaj kod vaših konkurenata koji imaju svoj lager proizvoda iz razloga što na vas ne utiče promjena cijene proizvoda a na njih itekako utječe jer su oni svoj lager kupili po određenoj cijeni.  

Kako izbjeći online prijevaru

Drop shipping je na lošem glasu u mnogim područjima svijeta zbog mnogobrojnih online prijevara. Prijevara uključuje plaćanje za pregršt informacija o drop shipping-u za koje mislite da će pomoći u pokretanju vlastitog drop shipping poslovanja. Problem je u tome što ste vi zapravo kupili popis dobavljača koji u stvari ne žele da vam prodaju robu po veleprodajnim cijenama. To rezultira time da ne može da se ostvari online zarada jer dok na tu cijenu vi ukalkulišete svoju zaradu taj proizvod postaje preskup. Osim toga, možda će od vas biti zatraženo da platite mjesečnu ili godišnju naknadu za mogućnost da naručujete proizvode sa popisa dobavljača koji vam je prodan. Zbog rasprostranjenosti ovakvog načina prijevare u nekim dijelovima svijeta, prije nego što počnete trebali bi se posvetiti istraživanju potencijalnih dobavljača i nikad ne plaćati pretplatu za mogućnost kupovine od nekog dobavljača.

Najvažniji faktor koji ide uz uspjeh sa drop shipping-om je kvalitetno istraživanje. Prvo, morate napraviti istraživanje tržišta kako bi se utvrdilo koji proizvodi su traženi i koliko dobro će se prodavati. Nakon što dođete do liste proizvoda sa kojima bi mogli zaraditi novac na Internetu, tada bi morali napraviti istraživanje dostupnosti tih proizvoda i pronaći dobavljače sa kojima bi mogli surađivati.

Kada postoji razlika u cijeni koju ćete morati platiti proizvod i cijene po kojoj to možete da prodate, onda ste pronašli potencijalni izvor dobre zarade na Internetu. U početku bi trebali sa krenuti sa prodajum proizvoda u malim količinama kako bi vidjeli da li su rezultati vašeg istraživanja točni. Ako je isplativa prodaja u malim količinama onda možete krenuti i sa većom prodajom koja rezultira i većom online zaradom.

Upravljanje virtualnom prodavnicom

Sa brojnim popularnim aukcijskim sajtovima vi i ne trebate vlastiti web sajt da bi zaradili novac sa drop shipping modelom prodaje, umjesto toga, vi jednostavno treba da postavite proizvode na aukcijske sajtove a podatke pobjednika aukcije dostavite proizvođaču koji će mu dostaviti proizvod.

Iako ne morate imati vlastiti web sajt koji bi djelovao kao virtualna prodavnica, ipak ne bi bilo loše da imate jedan. Na svom sajtu možete da napišete opis proizvoda, mišljenja korisnika, neka dobra iskustva sa proizvodom i ostalo.