Facebook prevara i virusa svakim danom je sve više i više, tako da nije iznenađenje što prevaranti koriste i novu funkciju video poziva za pronalaženje žrtava.

Novi izveštaji kompanija koje se bave online bezbednošću pokazuju da najnovija Facebook prevara predstalja video chat tako da izgleda kao aplikacija za video poziv, kao što se vidi na slici ispod. To je međutim prevara koja korisnike vrlo lako ubeđuje da odobre aplikaciju sa kojom imaju još liberalniji pristup.

Međutim, kao što možete videti i na ovoj slici, postoji još nekoliko primetnih nelogičnosti koje bi mogle dovesti u sumnju da se možda radi o online prevari. Kao prvo, zašto bi neka aplikacija koja dolazi direktno od Facebook-a tražila od vas da joj dozvolite da uvek ima pristup vašim podacima? Pa Facebook to već ima. Takođe, moglo bi se raspravljati i o tome da li aplikacija za video pozive treba da objavljuje na vašem zidu i news feed, ali Google Hangouts zapravo i radi nešto tome slično na Google +.

Važno je naglasiti da ova Facebook prevara i nije toliko štetna koliko su neke druge bile. Ono što radi ova online prevara jeste da šalje spam prijateljima korisnika, kao i da dovedi korisnike do ankete koja generiše naknadu za prevaranta.

Dakle, ako na Facebook zidu vidite poruku koja glasi “Omogući video pozive”, ne klikajte na nju. Ako želite podesiti zvaničnu verziju video chat sa Skype, pogledajte Facebook uputstvo.