Svako poslovanje na web-u ima nekoliko tipičnih ciljeva u koje spadaju poboljšanje upotrebljivosti, razlikovanje poslovanja od konkurenata i zatvoranje jaza među konkurencijom. Ali to i jeste problem. Ovi ciljevi su i ciljevi većine velikih web inicijativa jer su najbezbedniji za svako poslovanje, pošto ne zahtevaju preveliki rizik.

Ciljevi poput ovih mogu dovesti do promena, ali veoma retko i do napretka. Oni su proizvod konvencionalnog razmišljanja koji će u najboljem slučaju proizvesti konvencionalni ishod.

Stoga, evo četiri najčešće web strategije koje neće pružiti rezultate koje od njih očekujete:

Strategija Pariteta

Paritet podrazumeva posmatranje konkurencije i onoga šta ona radi a zatim ili kopiranje toga ili pravljenje koraka više. Paritet je zavodljiv jer je lak i bezbedan, a može da dovede do inkrementalnog poboljšanja. Međutim, može se desiti da i kopirate veoma skupu taktiku koja ne daje rezltate ni vašim konkurentima.

U svakom slučaju, kopiranjem se ne postaje lider na nekom tržištu, stoga, ne trudite se da se približite konkurentima već vašim potrošačima.

Strategija Novosti

Svako poslovanje želi biti novo i drugačije, tako da mnogi poslovni lideri izjednačavaju inovacije sa novinama. Oni misle ako su uveli nešto novo, nešto što niko drugi ne nudi, da će se zbog toga razlikovati i skrenuti pažnju na sebe. Ali, ono što je novo ne mora značiti da je vredno ili bolje od alternative.

  • Kompanija Apple nije izmislila grafički korisnički interfejs, digitalni muzički plejer ili smartphone. Oni su značajno unapredili već postojeće proizvode.
  • Google nije izmislio pretraživač.
  • Nintendo nije izmislio video igre.

Znači, ako je nešto novo to ne znači i da je bolje. Bolje znači bolje.

Strategija Upotrebljivosti

Većina web inicijativa navodi poboljšanje upotrebljivosti kao poslovnog cilja. Upotrebljivost je neophodna za dugoročni uspeh, ali ako vaš web sajt i proizvodi nisu korisni, onda nema te strategije upotrebljivosti na svetu koja će vam pomoći.

Ono na šta treba da se fokusirate na prvom mestu jeste korisnost a potom upotrebljivost.

Strategija Tehnologije

Ovo je i dalje najčešći pristup web inovacijama. Ovo uključuje izradu liste ideja o karakteristikama ili tehnologijama, a zatim kreiranje sajta ili proizvoda oko njih. Projektovanje proizvoda na bazi liste karakteristika dovodi do nezadovoljavajućih iskustava jer te liste nisu orijentisane na perspektive i potrebe vaših kupaca. U stvari, većina vaših potrošača ne brine o karakteristikama i tehnologiji. Oni samo žele proizvode koji su korisni za njih.

Ono što bi trebali da uradite jeste da dizajnirajte svoje poslovanje na željama i potrebama potrošača a ne na tehnologiji.

Rešenje: Trudite se da se da budete izuzetni

Izuzetna prodaja. Izuzetnost dobija i drži pažnju. Izuzetnost je jedinstvena, inspirativna i lako se pamti. Izuzetnost gradi uspešna poslovanja i probija proizvode kao što je iPhone.

U stvari, ako vam izuzetnost nije cilj, onda je malo verovatno da možete postići nešto značajnije na web-u. Izuzetnost kao strategija vam se možda čini kao nešto što spada u tipične strategije ali to nije tako, ona se retko praktikuje, jer podrazumeva mnogo veće rizikovanje od ovih avedenih strategija.