Nedavna studija kanadske kompanije AptiQuant koja prikazuje da korisnici Internet Explorer-a imaju niži koeficijent inteligencije od ljudi koji koriste neki drugi pretraživač, uzburkala je mnoge strasti.

Brojni mediji, uključujući BBC, CNN, Forbes kao i mnogi drugi među kojima i Online Tržište preneli su ovo istraživanje za koje se sada ispostavlja da je lažno.

Naime, nakon što su istraživanje preneli mnogi mediji pojavile su se tužbe ljutih i uvređenih IE korisnika što je rezultiralo sa ispitivnjem autentičnosti priče, same kompanije AptiQuant i metoda koje su se koristile za ovo istraživanje.

Ispostavilo se da je web sajt ove kanadske kompanija tek nedavno postavljen i da se na njemu nalazi veoma mnogo kopiranog sadržaja i slika legitimne istraživačke kompanije Central Test sa sedištem u Parizu. Čak je i slika navodnog osoblja kompanije AptiQuant u stvari slika osoblja Francuske kompanije.

Kompanija Central Test se oglasila izjavom za medije u kojoj izričito naglašava da nema nikakve veze sa kanadskom kompanijom AptiQuant. Ova izjava za medije jasan je znak da je cela priča i navodno istraživanje kompanije AptiQuant, prevara.

Ono što je istina jeste da se veliki broj IE korisnika organizovalo u podizanju tužbe za uvredu, klevetu i javno ponižavanje, tražeći kažnjavanje kompanije AptiQuant. Kako će sve završiti ostaje da se vidi.

Kanadska kompanija AptiQuant još uvek nije dala zvanično saopštenje za medije povodom ovih dešavanja.