sajber-ratovanje-onlinetrziste Da li SAD i Kina vode hladni rat u digitalnom prostoru? Kineski dokumentarac koji je prikazao sposobnost vojske za sajber napad protiv SAD-a uklonjen je sa web sajta Kineske državne televizije.

Kineski dužnosnici su požurili sa demantima inzistirajući na tome da je video koji je dospio u javnost djelo nekog maštovitog producenta.

Video je dio državnog dokumentaraca o sajber ratovanju, u kom je prikazano kako nevidljivi korisnik provodi napad na web sajt iz Alabame vlasništvo duhovnog pokreta Falun Gong. U samo šest sekundi, video je ponudio ono što stručnjaci opisuju kao neobično iskren opis Kineske ofanzivne sajber sposobnosti.

Korisnici Interneta koji su juče pokušavali da pronađu ovaj dokumentarac na sajtu Kineske državne televizije u tome nisu uspjeli jer stranica na kojoj se video nalazio više ne postoji.

KineskoMinistarstvo Obrane je jučer dalo izjavu da je ovaj video proizvod maštovitog producenta i da sadržaj i sve ostalo u ovom video ne predstavljaju politiku i stav Vlade.

Kina je uvijek davala veliku važnost sigurnosti na Internetu i čvrsto se protivila bilo kakvom obliku kriminalnih aktivnosti na Internetu. Kineska vojska nikada nije sprovodila nikakav oblik sajber napada,

navodi se u priopćenju.

Kina već duže vrijeme poriče bilo kakvu odgovornost za sajber napade i online špijunažu, usprkos brojnim izvješćima o postojanju takvih aktivnosti, napadima na Google i kontroli antivirus kompanija kao i samog priznanja postojanja jedinice sajber ratnika u sklopu vojske poznatu pod nazivom Plava Armija

Kinezi su nemilosrdni i čini se da se uopšte ne brinu da će biti uhvaćeni. Vidjeli smo Kineske mrežne operacije unutar nekih od naših električnih mreža. Da li sam zabrinut zbog toga, i zbog sustava kontrole zračnog prometa sustava kontrole, vodoopskrbnih sustava, i tako dalje? Naravno da jesam. Naša mreža je mapirana,

priopćio je u travnju 2009 godine Joel F. Brenner, pripadnik Nacionalne Protuobavještajne službe SAD-a.

Pentagon je u svom godišnjem izvješću o Kineskoj vojsci, objavljenom prije nekoliko dana, naveo da su u 2010 godini probijeni brojni računalni sustavi diljem svijeta, uključujući i one u Sjedinjenim Američkim Državama, u napadima koji potječu iz Kine.

Kineska državna televizija više ne hostuje ovaj dokumentarac ali se on ipak još uvijek može pronaći na YouTube.