seo-slika-onlinetrziste Slike kao sredstvo za organske rezultate pretrage i optimizaciju za Internet pretraživače (SEO) su često nešto što mnogi previde. Slike mogu da usmeravaju web promet kroz pretragu slika, kao i da se uključe u univerzalne rezultate pretrage.

Postoji nekoliko elemenata optimizacije slike koji podrazumevaju bolji plasman na stranicama rezultata pretrage, optimizaciju za korisničko iskustvo i u nekim slučajevima, optimizaciju za lakše deljenje slika na društvenim medijima.

Optimizacija slika za Internet pretraživače je poput optimizacije web stranice, stvari kao što su URL struktura, anchor tekst i opisno označavanje su faktori za optimizaciju slika za Internet pretraživače, baš kao i za redovne web stranice.

Evo nekoliko saveta za optimizaciju vaših slike kako bi poboljšali svoje performanse na svojoj stranici ali i na stranicama rezultata pretrage.

Pronađite odgovarajuću sliku

Pronalazak odgovarajuće slike je od izuzetne važnosti jer takva slika može dodati još jednu dimenziju članaku ili stranici što u mnogim slučajevima rezultira povećanjem broja deljenja stranice kao i kvalitetnim povratnim linkovima (backlinks). Istraživanja pokazuju da je kvalitetn sadržaj još uvek najbitnija stvar ali da je slika ono što stranicu “prodaje“.

Postoji mnogo mesta na kojima možete pronaći fantastične slike a neka od najboljih su:

  • Flickr
  • stock.kchng
  • iStockphoto

Koristite ključne reči u nazivima

Baš kao što su važne ključne reči u URL-u za stranice, isto važi i za slike. Korištenje ključnih reči u nazivima svojih slike je važno kako bi pomogli pretraživačima da uoče relevantnost. Na primer, slika prvobitno nazvana “iStock_0241645PLSmall.jpg”, naziv koji ne dodaje mnogo informacija o samoj web stranici, svakako treba da se preimenuje u na primer “optimizacija-slika.jpg”. Naravno, većina slika na sajtu ne igra samo dekorativnu ulogu, one su bukvalno povezane sa samim sadržajem stranice kao na primer fotografije proizvoda.

Kada je u pitanju optimizacija slika za Internet pretraživače, Google predlaže dve stvari:

  • da sve slike budu smeštene u jedan direktorij a ne raštrkane u nekoliko njih
  • da koristite uobičajene formate slika, kao što su JPG, GIF, PNG i BMP  
Iskoristite ALT tag za opis

ALT tag je još jedan od elemenata koji pretraživačima pomažu u određivanju relevantnosti vaših slika. Za razliku od tradicionalnih web sadržaja, pretraživači ne mogu da čitaju tekst unutar same slike pa stoga moraju da se oslanjaju na tekst oko njih, tekst unutar ALT taga koji opisuje sliku, naziv slike i ostali tekst koji okružuje sliku. Pomoću teksta u ALT tag pretraživači utvrđuju šta je sadržaj slike. Ako se slika koristi kao navigacija, odnosno kao link ka drugoj stranici, potrudite se da koriste tekst u ALT tagu koji ima smisla za sadržaj stranice na koji linkuje.

Odgovarajući anchor tekst

Anchor tekst je još jedan od važnih faktora kada je u pitanju SEO slika. Ako odlučite da linkujete na sliku sa tekstom, anchor tekst može da odigra veoma važnu ulogu u tome kako je vaša slika rangiran za te ključne reči. Koristite opisni anchor teksta koji opisuje sliku. Na primer, linkovanje na sliku koristeći se opštim pojmovima kao što su “slika” ili “foto” ili naziv slike koji ne sadrži ključne reči, ne pruža pretraživačima potrebne informacije kako bi odredili relevantnost slike. Linkovanjem na sliku koristeći se ključnim rečima pomaže kako pretraživačima tako i ljudima koji posećuju vaš sajt.

Slika bi trebala da odgovara sadržaju

Sadržaj koji okružuje slika treba da bude povezan sa svim stvarima koje ste do sada optimizovali a to su: anchor tekst, URL i ALT tag. Kada ste sve ovi stvari uskladili neće biti problema da pretraživači to i potvrde, da niste spamer i da je slika relevantna.

Važno se da ne zaboravite da slike optimizujete prvenstveno za vaše posetioce, naslovi i nazivi treba da budu kratki ali da opisuju sliku, korištenje ključnih reči je poželjno ali samo na prirodan način.