Sljedeća USB 3.0 specifikacija će osigurati snagu do 100 W za uređaje, dopuštajući korisnicima da napajaju neke od zahtjevnijih gadgete bez dodatnog napajanja. USB 3.0 Promotor Group objavila je da će standard omogućiti USB 3.0 portovima da napajaju i pune uređaje kao što su prijenosna računala a također će zadržati kompatbilnost sa USB 2.0 uređajima.

USB 3.0 port donosi velike brzine prijenosa podataka, do 5 GB/s za kompatibilne komponente, te također omogućava održavanje napona i struje do 900mA na 5V za maksimalnu izlaznu snagu od 4,5W. Ovo je oko dva puta veća izlazna snaga neko kod USB 2.0 porta, ali trenutni USB 3.0 port i dalje se bori sa napajanjem većine vanjskih tvrdih diskova.

Budući da nova USB 3.0 specifikacija povećava moć i ulaza i izlaza, spektar proizvoda koje će port moći napajati mnogo je veći i uključuje monitore, stolne lampe, pa čak i prijenosna računala.

USB 3.0 Promoter Group navodi da će novi standard biti spreman za industrijsku ocjenu do kraja 2011 godine, a za proizvođače će biti dostupan početkom 2012 godine.