Adobe-Edge-onlinetrziste Adobe Systems objavio je prvi update za svoj HTML5 alat za animaciju Web sadržaja, nazvan Edge, koji treba da pomogne kompaniji da iskoristi rastući niz Web standarda korisnih za donošenje aplikacija i objavljivanja na Web. Adobe je objavio preview verziju Edge u mesecu julu i obećao često ažuriranje do izdavanja finalne verzije 2012 godine.

Adobe Edge koristi HTML5, CSS i JavaScript za ubacivanje animiranog Web sadržaja direktno u HTML stranicu. Alat omogućava programerima da promene atribute slika ili HTML elemente u “vremenskom modelu”, kakav se koristi u Flash alatima, dajući tako osjećaj animacije na Web stranici. Međutim, neki web stručnjaci su kritikovali Edge-ov pristup kodiranju, ističući nedostatak podrške za novu "canvas" 2D tehnologiju crtanja u HTML5.

Mnogi su mišljenja da nedostatak napretka od strane World Wide Web Consortium (W3C) u razvoju HTML5 standarda još uvek sprečava da ovaj jezik bude prvi izbor dizajnera.

Pa tako osim alata za razvoj web-a Adobe takođe radi i na programu pod nazivom Muse, koji je alat za izgradnju Web sajtova namenjen ljudima koji ne žele da pišu Kod. U poređenju s njim Edge je više za dodavanje efekata, kao što su animacije na web sajtove.

Adobe-Edge-interfejs-onlinetryiste

Novi Edge update donosi značajan skup poboljšanja koji uglavnom poboljšavaju postojeću tehnologiju, neki od njih su:

  • Smart Guides – Precizni vodič i dimenzioni marker se prikazuju kada se objekat pomeri ili promeni veličinu, pomažući da se objekt poravna u odnosu na druge.
  • Određivanje semantički oznake na elementima kojima se upravlja- Menja tip oznake svakog oblika, slike i teksta u EDGE kako bi reflektovao pojavu u HTML dokument objekt modelu (DOM).
  • Copy/Paste elemenate – Sada možete da kopirate i nalepite elemenate u EDGE, jednostavno napravite duplikat oblika, slika ili teksta.
  • Poravnanje i distribucija elemenata – Izaberite više elemenata i poravnajte ih i distribuirajte preko nove opcije Modify meniju.
  • Drag and drop z-index Z-indeks manipulaciju – U panelu elemenata, sada možete da kontrolišete redosled oblika, teksta i slika stvorenih u EDGE po Z osi (3D položaj relativan na perspektivu gledaoca).
  • Playhead vreme editovanje – Sada možete unositi vrednosti u vremenski model kako bi pomerili Playhead na određenu lokacijiu.
  • Windows 7 update – Greška u Windows verziji koja je izazivala da se Edge pri pokretanju ruši sada je rešena, nema više potrebe da korisnici menjaju dubinu prikaza sa 32-bitna na 16-bitni.
  • • jQuery update – Edge okruženje za animaciju sada radi sa najnovijim jQuery 1.6.2.