tumblr-onlinetrziste U proteklih godinu dana, blogging servis Tumblr je narastao sa nešto više od 100 milijuna posjeta mjesečno na sadašnjih više od 300 milijuna posjeta mjesečno. Poređenja radi, u istom razdoblju, Posterous je narastao sa oko 7 milijuna posjeta mjesečno oko oko 11 milijuna.

tumblr_posterous_septembar_statistika_onlinetrziste

Popularnost koju ima bloging servis Tumblr može da se vidi i iz činjenice da je njegov osnivač dobio poziv da posjeti Bijelu Kuću. Treba reći i da Tumblr bilježi 12 milijardi pregleda stranica mjesečno, što je prema nekim procjenama 8 puta više u odnosu na WordPress.com.

Tako da se sada bolje praviti usporedbe između Tumblr i WordPress.com, koji je vodeća blogging platforma. WordPress.com još uvijek dobiva više posjeta ali ne i pregleda stranica.

tumblr_wordpress_sept11_statistika_onlinetrziste

Ova sva blogging servisa nude različite stvari, tako da je ovo možda usporedba jabuka i krušaka. WordPress.com je punopravna blogging platforma, dok se Tumblr smatra light-blogging servisom. Međutim, radi se o blogging servisima tako da je vrijedno pogledati usporedne statistike.

Statistike kažu da je krajem prošle godine WordPress.com bio je veći od Tumblr-a u smislu jedinstvenih posjetitelja i broja blogera, međutim, Tumblr je imao duplo veći broj pregleda stranica po mjesecu.

Što se tiče ove statistike pregleda stranica ona je u posljednjih nekoliko mjeseci u strašnoj ekspanziji. Kompanija Quantcast je objavila da Tumblr trenutno ima 12 milijardi pregleda stranica mjesečno, u odnosu na 1,4 milijarde pregleda mjesečno koliko ima WordPress.com. Na osnovu usporedbe ovih statistika vidi se da Tumblr sada dobiva 8,5 puta više pregleda stranica po mjesecu nego WordPress.com.

tumblr_wordpress_sept11a_statistika_onlinetrziste

Ono što je jasno iz ovoga jeste da i Tumblr i WordPress rastu s tim što Tumblr raste nevjerojatno brzo i bar za sada ne pokazuje znakove usporavanja, dok WordPress.com ne raste tom brzinom ali ipak raste bez padova.