ppc-oglasavanje Testiranje različitih oglasa u Google AdWords nalogu je vrlo jednostavno implementirati a može da vam na relativno brz način pokaže pravi put za vašu PPC strategiju.

Testiranje može da vam pomogne u dovođenju web prometa koji se bolje konvertuje na sajtu, poboljša vaš Google Quality Score (QS) i tako smanji vaš CPC i učini aukciju težom za vašu konkurenciju. Evo nekoliko saveta za testiranje PPC oglasa.

Napraviti osnovne stvari

Uključiti upit pretrage u sam oglas jer:

  • To je ono što je kupac tražio, tako da će oglas biti relevantniji za njih (što takođe može da vam pomogne sa Google QS).
  • Upit se pojavljuje kao boldovan na stranicama rezultata pretrage, što samo po sebi može poboljšati CTR.

Odlučiti šta bi još mogli testirati

Šta vaši konkurenti koriste u svojim poruka?

  • Da li se koriste cenama, za koje tvrde da su bolje od vaših? Ako ne, onda uradite testiranje sa vašim najboljim cenama!
  • Ako je njihova ponuda konkurentnija od vaše, nemojte se zamarati pokušavajući da se takmičite sa tim. Razmislite o drugačijem pristupu koji bi mogao da vas na neki način istakne i učini drugačijim.

Da li imate snažan brend?

  • Ako imate jak brend, uradite testiranje sa nazivom brenda u naslovu i u glavnom telu oglasa.
  • Ako vaš brend koristi TV i ostale marketinške kanale, onda uradite testiranje usklađivanjem PPC oglasa sa porukama na drugim medijima, kako bi vidjeli njihov uticaj na potencijalne i postojeće klijente.

Poziv na akciju:

  • Pokušajte sa testiranjem poziva na akciju, kao na primer, kako se “Kupi” ponaša u poređenju sa “Uporedi cene”.  

Potrebno je gledati dalje od CTR-a

Stopa učestalosti klikova (CTR) je nesumnjivo ključna metrika prilikom testiranja u Google-u, ali fokusiranje na poboljšanje CTR-a može da vas udalji od vašeg primarnog cilja, na primer prodaje. Stoga bi trebali pratiti konverzije kako bi merili stopu konverzije (i troškova) svakog oglasa.Uzmite u obzir i druge faktore poput prosečne pozicije i dan u nedelji kada pregledate rezultate jer oni čestu mogu da dovedu do iskrivljenih rezultata.

Budite organizovani

Veoma je primamljivo testirati mnoštvo stvari za nekoliko različitih ključnih reči u isto vreme kao što je lako to i implementirati, ali to sve može biti izuzetno teško za pratiti! Generalno, mnogo je lakše imati jedan kontrolni oglas, tako da njega imate kao reper sa kojim vršite poređenje.

Pratite Google-ove smernice koje se tiču najbolje prakse

Google preporučuje da imate od tri do pet oglasa u oglasnoj grupi. Ovo je nešto što odgovara većini oglašivača, jer više od toga u isto vreme bi moglo da postane nepodesno za upravljanje kao i da može da potraje neko vreme dok se ne dobiju značajniji rezultati.

Iskoristite formate oglasa koje Google nudi

Google je predstavio nekoliko novih poboljšanja oglasa u poslednjih nekoliko godina, uključujući:

  • Proširenje naslova.
  • Site links.
  • Klik zo poziv na mobilnim oglasima,uradite testiranje slanjem ljudi na vaš pozivni centar umesto na vaš sajta.
  • Product extensions. Ako imate Google Merchant Centre račun, onda je ovo još jedna prilika za prodaju proizvoda!

Ne zaboravite odredišnu stranicu

Uverite se da vaša odredišna stranica vidljivo prikazuje upit za pretragu i da je konzistentna sa oglasom s obzirom da Google-ov QS algoritam uzima u obzir relevantnost odredišne stranice. Kao i kod samog oglasa, pazite na stopu konverzije sa ove odredišne stranice i podesite i testirajte stranicu kako bi se poboljšala konverzija. Linkovanje oglasa na početnu stranu ili na neku totalno nebitnu stranicu može da dovede do visoke stope odstupanja i rezultira velikim gubitkom u budžetu za PPC oglašavanje.

Koristite podatke koje imate

Koristite koje god podatke imate, bilo da se tiču prodaje ili demografije kako bi odredili tip ključnih reči koji treba testirati kao i poruke koja bi išla sa njima, npr:

  • Generički termin kao što je “kamera” može se koristiti u fazi istraživanja, tako da bi poruke poput “uporedite“ mogle da daju najbolje rezultate.
  • Tipično, brendirane ključne reči poput “Canon Camera” koriste se bliže mestu prodaje, tako da bi trebali testirati oglase koji sadrže cene proizvoda i “Kupi”.