windows-storeMicrosoft će otvoriti vrata svoje online prodavnice, Windows Store, korisnicima krajem februara, zajedno sa Windows 8 Beta, navodi se u saopštenju kompanije.

Windows Store je izuzetno važan deo Windows 8 iskustva, rekao je Antoine Leblond, potpredsednik Windows Web Services.

Kompanija Microsoft je u septembru najavila Windows Store kao deo Windows 8 i distributivnu tačku za aplikacije izrađene u Metro stilu. Metro je naziv kojim je Microsoft nazvao interfejs koji se prvi put pojavio u Windows Phone 7.

Microsoft koji ima za cilj da se takmiči sa kompanijom Apple i drugim online prodavnicama aplikacija prodavnicama, navodi da je ponudila programerima sistem za deljenja prihoda koji podrazumeva 70 odsto programerima za nove aplikacije, što je slično onome što nudi Apple, ali i 80 odsto za aplikacije koje zarade preko 25.000 dolara. Programeri će moći ponuditi svoje aplikacije besplatno ali u suprotnom njihova minimalna cena mora biti 1,49 dolara, što je znatno više od minimalne cene od 0,99 dolara koliko je kod većine ostalih online prodavnica.

Microsoft će programerima omogućiti alate za kreiranje različitih modela određivanja cena nudeći potrošačima besplatne i plaćene verzije a moći će čak kreirati i verzije aplikacija koje prestaju da rade nakon određenog vremenskog perioda. Novine će na primer moći da prodaju pretplatu unutar svojih aplikacija, a to je nešto što ne mogu da urade u iTunes-u. Programeri će takođe moći da koriste Microsoft alate ili sopstvene mehanizme za plaćanje i pretplatu.

Windows Store će biti dostupna korisnicima na svim jezicima koji su podržani od strane Windows-a, što je više od 100 jezika. Aplikacije će biti lokalizovane na tim jezicima i moći će se plaćati u lokalnoj valuti. Windows Store je prilika da se korisnicima ponude besplatne i plaćene aplikacije na 231 tržištu širom sveta,

navodi kompanija Microsoft.

Windows Store će biti dostupna kada kompanija objavi Windows 8 Beta, krajem februara 2012 godine a takođe je naglašeno da će tokom beta faze sve aplikacije će biti besplatane.