blackout-wikipediaZamračenja sajta koje je napravila Wikipedia kao čin online prosvjeda protiv novog zakona o Zaustavljanju piraterije na Internetu (SOPA) kao i Zašititi intelektualne svojine na Internetu (Protect IP Act, PIPA), naišao je na dosta kritike a među najglasnijim je bio Dick Costelo iz Twitter-a koji je to nazvao čistom gluposti.

Wikipedia je iskoristila svoj položaj da sa ovakvim dramatičnim potezom skrene pozornost i podigne svijest ljudi o tome kakve opasnosti se kriju iza ovog zakona.

Wikimedia je mogla sebi da priušti ovakav potez, čak bi se kasnije moglo ispostaviti da bi zbog njega mogla i profitirati je Wikimedia Foundation nema prihoda, ona živi od donacija, ali koliko bi izgubile ostali web sajtovi da su napravili istu stvar?

Ako bi samo pogledali neke od najvećih web sajtova, uzeli u obzir njihovu godišnju online zaradu i zamislili da su i oni poput Wikipedia zamračili svoje sajtove samo na jedan dan, izgubljena online zarada bi bila višemilijunska.

Google na primjer zarađuje oko tri milijarde dolara mjesečno od oglašavanja, od kojih većinu donose tekstualni oglasi. To se onda svodi na to da bi Google izgubio oko 100 milijuna dolara da je zamračio svoj sajt na 24 časa. Stoga i ne čudi što to nije uradio već je svoje neslaganje sa SOPA pokazao tako što je postavio link podrške protestu na svojoj početnoj stranici.

Što se tiče Facebook-a, prema nekim predviđanjima njegova zarada u 2011 godini bila je oko 4 milijardi dolara, što znači da bi u slučaju zatvaranja na jedan dan izgubili gotovo 11 milijuna dolara, i ne samo to, ono što bi bilo možda još gore jeste da bi tim potezom dobili milijune ljutih korisnika.

Twitter bi izgubio najmanje novca da je zamračio svoj sajt danas. S obzirom na njegov godišnji prihod od oko 140 milijuna dolara, Twitter-ov gubitak bi bio oko 400.000 dolara.

eBay je u 2011 godini zaradio oko 10 milijardi dolara što znači da bi samo on ima gubitak od gotovo 27 milijuna dolara, ne uzimajući u obzir gubitke koje bi imao svaki online prodavac pojedinačno.

Gigant online prodaje, Amazon, zaradio je oko 30 milijardi dolara prošle godine, tako da je imao oko 80 milijuna razloga zašto nije zamračio svoj sajt.

Posljedni financijski podaci kompanije Yahoo pokazuju da je njihova online zarada u trećem kvartalu iznosila 1,07 milijardi dolara. Na temelju toga, Yahoo bi za jedan dan izgubio oko 11,8 milijuna dolara, ali sigurni smo da o tome nisu ni razmišljali s obzirom na nova dešavanja u nekadašnjem gigantu Interneta, naime danas je suosnivač Yahoo-a Jerry Yang napustio kompaniju.

Neka rana predviđanja navode da bi Groupon ove godine trebao da zaradi oko 2,5 milijardi dolara. To znači, da je danas uradio isto što i Wikipedia, njegova online zarada bi bila manja za oko 7 milijuna dolara.

Sve u svemu, kada se pogledaju ove brojke mnogo je jasnije zašto se ostali nisu odlučili na ovaj dramatičan akt protesta koji je danas napravila Wikipedia.